Menselijke aanname's

Menselijke aanname.
"Vanuit onze menselijke perspectief veronderstellen wij dat een andersoortig dier hetzelfde bedoelt met zijn gedrag zoals de mens dat zou doen".
Vooral bij de hond en zijn mens is dit het geval.
Omdat honden als enigste diersoort daadwerkelijk kunnen en willen samenwerken met mensen is de grote valkuil dat hij vanuit zijn emotie hetzelfde gedrag vertoont.
Niets is minder waar.
Buiten dat honden graag samenleven en werken met mensen blijven het honden met al hun hondse gedragingen.
Deze ligt dieper en primitiever dan bij zijn mens.
De mens is tenslotte al veel langer geevalueerd op deze aarde en honden in verhouding veel korter.
Daarnaast beschikken wij mensen als enigste zoogdier over de neo cortex,  en hebben het vermogen om de redeneren, in de toekomst en verleden te kijken.
Je hondenvriend is helemaal niet bezig met redeneren, fylosoferen, aanname's te stellen.
Je hond is bezig met OVERLEVEN! en leeft in het NU.
Omdat je hond bereid is om met je samen te leven, jou voor 90%!! emotioneel observeert is je hond in staat om zonder al te veel te trainen jou leefgewoonte's op een aanvaardbare wijze over te nemen.


Maar waarom nemen wij nu steeds hondengedrag als mensengedrag aan?
Pesten? Regelmatig krijgen wij te horen dat de hond pest. 
Dit gedrag zit niet in het gedragsysteem van je hond, kent hij niet, dus hij pest je helemaal niet als hij je schoen o.i.d pikt en kwispelend voor je staat. 
Waarom hij je schoen pikt en kwispelend voor je staat  is voor nu even terzijde.
Opdringerig binnen jou persoonlijke zone komen als hij opspringt? Welnee dit is een begroetingsritueel en heeft je hond als pup zijnde van zijn moeder geleerd.
Hij wil louter en alleen naar je mondhoeken springen wat dit deed hij ook bij zijn moeder toe hij pup was.
Zo zijn er tientallen voorbeelden wat wij mensen aannemen als gedrag vanuit onze perspectief wat je hond hier echt niet mee bedoelt.

 Voorbeeldsituatie
Vreemde bezoeker in huis.

Wij krijgen regelmatig de vraag om het gedrag om een hond te coachen welke wel erg druk/overstuur is als er vreemden in huis komen.-
Menselijk perspectief:  "Fikkie wil wel erg graag mensen begroeten hij is niet rustig te krijgen."
Druk en onrustig hard opspringen, blaffen, enz.
 Vanuit onze menselijke aanname denken wij dat Fikkie wel heel erg vrolijk is als er vreemd bezoek in huis komt omdat hij druk is, blaft en opspringt. 
Of hij wil de baas zijn en zelf zijn regels opstellen.
Mens wordt boos op Fikkie en begint hem te bestraffen om zijn overenthousiaste gedrag waardoor het gedrag zich onbewust alleen maar kan verergeren = Contioneren
Wat is hier nu werkelijk aan de hand met je (jonge) hondenvriend?)
Hij is onzeker omdat er vreemden in zijn territorium komen = Natuurlijk gedrag en wil deze mensen eigenlijk het huis uit duwen (vandaar dat drukke opspringen) en wegblaffen.
Als Fikkie begrepen zou zijn kun je je hondenvriend steun geven in deze voor hem moeilijke situatie door hem op de juiste wijze hierin te coachen.
Bij de Duinhonden Experts in hondengedrag kun je leren hoe je je hond JUISTE wijze kunt helpen om met vreemde bezoekers om te gaan.

 

 

Blog 2

Blog 3