Skip to main content

Inhibitie of Stop - Kijk - Luister


Stoppen, kijken en handelen.
 Honden zullen van nature, bij het waarnemen van prikkels eerst stoppen met wat ze doen, kijken naar wat er gebeurt
(met alle zintuigen) en dan pas handelen.
Zeker pups, jonge en onzekere honden zullen in het begin veel stoppen met lopen, gaan zitten of zelfs liggen om de opgedane prikker te verwerken / downloaden.
Stoppen en kijken kan van alles zijn, en niet altijd waar te nemen voor de mens achter de hond.                 Een kind, vreemd bewegend individu, een dier, geuren enz.
 De vertrouwensband  tussen hond en zijn mens zorgt ervoor dat de hond contact zoekt met zijn mensen door even richting zijn mensen te draaien /hem even aan te kijken of een andere vorm van connectie alvorens verder te reageren. De geleider dient aandacht te hebben voor het stoppen en kijken van de hond. De hond vraagt om feedback/ steun of tijd om de opgedane informatie zelf te verwerken.
Dit natuurlijk automatisme dient men te blijven cultiveren door de hond te ondersteunen waar nodig.
Of zelfs te begrenzen als de hond  tijdens een wandeling teveel te verwerken krijgt en niet meer tijd neemt om deze rustig te verwerken. Dit merk je doorgaans doordat de hond harder gaat trekken , drukker gaat snuffelen en geen rustmomenten meer neemt (de hond is niet meer met zichzelf, zijn omgeving en zijn mens in Connectie) hij verliest zichzelf. Manipuleren door hem snoepbeloningen te geven, speciale tuigjes of halsbandjes te gaan gebruiken om geforceerd contact te laten zoeken heeft niets met zelf leerprocessen laten opdoen te maken of samenwerking met de mens en zal de dingen gaan doen wat zijn mensen van hem verwachten louter en alleen voor de beloning of te te verwachten correctie.. 
Trek of roep de hond nooit mee tijdens een wandeling,geef hem de tijd om de informatie op te slaan, dit zal enorm helpen om de hond rustiger te laten worden - lees minder te laten trekken tijdens de wandeling zelfstandiger doen worden en beter en puur met zijn mens en omgeving in connectie te leren zijn. Maar... leerprocessen opdoen is geen quick fix en heeft net zoals bij mensenkinderen/ pubers de tijd nodig.