Help mijn pup eet van de grond!
- Leestijd ongeveer 3 minuten - Pups hebben een natuurlijke drang om allerlei dingen op te pakken, zowel oneetbare voorwerpen als voedingsresten, verpakkingen en ander afval tot zelfs hondenpoep. Dergelijk gedrag is normaal bij een pup maar kan ook gevaarlijk zijn waardoor mensen zich terecht zorgen maken.
Jonge hondjes onderzoeken de wereld en nemen dingen die ze interessant vinden in hun bekje. Op zich is daar niets mis mee. Als ze de puppytijd voorbij zijn zou dit gedrag vanzelf dienen op te houden.
Omdat mensen zich zorgen maken dat hun puppy het afval zou opeten, probeert men er alles aan te doen om, indien men merkt dat de pup iets in zijn bekje heeft, het eruit te halen. Daar ligt een valkuil. In principe zullen pups geen oneetbare dingen opeten. Ze onderzoeken het, dragen het wat rond en zullen het vervolgens laten vallen. Maar als men het voorwerp of stuk afval wil afnemen communiceert men het eigen conflictgevoel naar de pup. Met andere woorden; - Wij mensen gaan in strijd met het natuurlijke gedrag en ontwikkeling van de pup,- waardoor de pup zal reageren. Daardoor zal de pup ook een conflictgevoel ervaren met jou en kan het voorwerp doorslikkken. De kans is dat er daardoor een geritualiseerd conflict ontstaat (ervaring van stress omdat hij niet begrepen wordt) waardoor de pup gefocust geraakt op afval en het onmiddellijk gaat doorslikken.
Geritualiseerde conflictsituatie wat is dit?
Contexten waar de pup of jonge hond conflicten met zijn mens heeft ervaren i.v.m. met het nemen van in de mens zijn ogen gevaarlijke voorwerpen (stof, plastiek, e.a.) worden conflictcontexten. Daardoor geraakt de hond gefocust op die voorwerpen. Bij de minste onoplettendheid steelt de hond een typisch voorwerp en durft het op te eten - zie verder eten van oneetbare voorwerpen door stress.
De oplossing bestaat eruit om
- de omstandigheden veilig te maken
- Vermijd plaatsen waar veel afval ligt,
- ga niet wandelen als het donker is,
- of als de pup moe is,
- blijf met je aandacht bij het gedrag van de pup
- Begrens je pup door aangelijnd te houden
- Maak onderscheid tussen dingen die wel - of niet gevaarlijk zijn. Neemt de pup iets ongevaarlijk in zijn bek, b.v. takjes, blaadjes, papiertjes en zelfs poep - doe dan net of het niet ziet. Slikt hij het door, geen probleem, het zal er samen met de ontlasting weer uitkomen. Het belangrijkste is dat het geritualiseerd conflict kan uitdoven.
Los in noodsituatie procedure
Neemt de pup iets in zijn bek wat echt niet o.k. is dan dien je de "los in een noodsituatie procedure" toe te passen. Zorg dat je enkele lekkere snoepjes bij je hebt. Op het moment dat de jonge hond iets in zijn bekje neemt zeg je "zoek de snoepjes" en gooi je enkele lekkere snoepjes in zijn buurt, zichtbaar op de grond. De pup zal het voorwerp laten vallen om de snoepjes op te eten. Gooi vervolgens nog enkele snoepjes wat verder weg van het voorwerp zodat hij er afstand van neemt, laat de pup de snoepjes opeten en ga vervolgens gewoon verder of neem het voorwerp rustig weg. (stukjes kaas doen soms nog meer wonderen, gewoon in een klein zakje of doosje in je jaszak) en het is maar voor een paar weken totdat gedrag uitgedoofd is.
Snoepjes zijn geen oplossing
De snoepjes dienen om een gevaarlijke situatie ongevaarlijk te maken en zijn geen oplossing voor het probleem op zich. De belangrijkste oplossing is om niet meer met de pup of jonge hond in conflict te gaan.
Wil je meer leren of weten? Neem dan contact met ons op.