Aangelijnde contacten honden
Veiligheid versus Vrijheid
Je hond aangelijnd bij je houden is een gegeven waar je niet aan kunt ontkomen vanwege gevaren van het dagelijks leven zoals bijvoorbeeld verkeer.
Maar ook omdat het volgens de lokale regelgeving verplicht is om, buiten de aangewezen gebieden om je hond aangelijnd te houden.
Aanlijnen moet dus gebeuren omdat je hond in onze huidige levenswijze niet herkend. Al zijn er natuurlijk mensen die volhouden dat zijn of haar hond dit wel degelijk herkend maar dit is doorgaans in de eigen vertrouwde context en de hond hierin geconditioneerd is.
Het zal dus niemand ontgaan zijn dat honden aan de lijn anders reageren dan dat zij loslopen. Er is sneller sprake van stress met name als er een soortgenoot aan komt lopen los of aangelijnd. Dat hoeft niet perse een (on)bekende hond te zijn maar kan ook een persoon zijn waar de hond sociaal of emotioneel nog niet mee om heeft leren gaan. Uiting van stress verschilt van hond tot hond, rastype, leeftijd, achtergrond. Er wordt aan de lijn getrokken, geblaft, of de hond vertoont zelfs vluchtgedrag. Komen dezelfde honden elkaar tegen op een losloopgebied lijkt er ineens geen vuiltje meer aan de lucht te zijn...
Waarom verdwijnt stress ineens grotendeels als honden los met elkaar zijn?
Vrijheid
De vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, de vrijheid om je eigen beslissingen te nemen, de vrijheid om om te gaan met wie je wilt. Vrijheid is echter iets wat je de hond niet zomaar kan geven.. Ken je hond hij kan een - overmatige jachtinstinct hebben een onzekere asielhond zijn een omstuimige nog niet nadenkende puber of een hond met van nature wat lagere agressiedrempel die wat is zijn vrijheid begrenst dient te worden.
Veiligheid moet alijdtijd voorop staan als je hond los mag lopen.
Honden zullen elkaar altijd met respect benaderen om conlicten te voorkomen (lees artikel hondentaal om meer te gaan leren begrijpen)
Stel je de twee honden eens voor die eerst los met elkaar speelden elkaar aangelijnd tegenkomen en fysiek contact hebben. De bewegingen zijn ongecontroleerd of zelfs onmogelijk omdat de lijn te kort is.
De ene hond probeerd de andere hond te omcirkelen maar de riem draait om zijn poten. Sommige honden lijken vrolijk te reageren maar dit is ook communicatie en ongecontroleed gedrag, je ziet vaak de ogen groter worden en oogwit (adreline stijgt) of gaan eerst naar voren en trekken zich dan terug = vluchtgedrag en geen spel!
De kans is groot dat als hier niet op passende wijze door de mens op gereageerd word door de hond uit de situatie te halen de hond gestresst raakt en gaat grommen, lip optrekt of een snauw geeft een waarschuwing naar de andere hond om weg te gaan. Maar als deze ook aangelijnd is en geen kant opkan dan is een potentieel conflict of zelfs gevecht in de maak.
Lijnen verstoren dus de sociale interactie tussen honden en als een conlict in de maak is en de mens anticipeert hier niet op dan kan de hond ook zonder dat hij een aangelijnde ontmoeting heeft als voorafgaande gaan blaffen of zelfs uitvallen naar andere honden. (overigens een van de meest gevraagde hulpvragen in gedragstherapie)
Uitzonderingen
Sommige honden hebben een "Klick" met elkaar en kunnen elkaar gerust even aangelijnd begroeten op voorwaarde dat dit rustig en gecontroleerd gaat. Ook een jonge pup kan gerust even naar een rustige volwassen hond gaan mits de eigenaar dit natuurlijk goed vindt. Ga dus NOOIT zomaar met je hond op een aangelijnde hond af al lijkt dit in jouw ogen nog zo gezellig, hondentaal is anders dan mensentaal maar mensen kennen menselijke eigenschappen toe aan honden met een mooi woord antropomorfisme genoemd.
Voor meer duidelijkheid betreffende bovenstaande artikel is het aan te raden het artikel - Hondentaal - te lezen op onze LEERPLEIN